TUSENÅRSSTEDET KVERNES

STAVKIRKA inne copy

STAVKIRKEN

Stavkirken på Kvernes er bygd i årene 1631-1633. Kirken er en såkalt ”Møretype” hvor skipet og dåpsrommet er i stavteknikk, mens koret er laftet. Utvendig er kirken forsterket med skorder; skråstøtter som gjør den med stabil for sidetrykk. Det lange kirkerommet er rikt dekorert med med gule og grå akantusmalerier.

Kvernes Stavkirke eies av Fortidsminne-foreningen. De har laget en 3-dimensjonal film som viser interiøret i kirken. Bli med på den digitale turen inn i Kvernes Stavkirke.

Åpningstidene til Kvernes stavkirke finner du her.

GAMLE KVERNES BYGDEMUSEUM

Museumstunet viser et kystgårdsmiljø fra 1600-tallet til 1800-tallet med hus, stabbur og kvernhus. Nede ved sjøen er det en sjøavdeling med rorbu og naust som viser livet fiskarbøndene og deres familier. I den arkeologisk utstillingen er det lokale funn fra steinalderens fosnakultur ved Bremsneshattområdet og fra bronsealder og jernalder på Kvernesområdet. Lokale mattradisjoner, håndverk, lokalhistorie er noe muséet legger vekt på gjennom ulike aktiviteter. Særlig er kirkestivandringen i mai, saltfiskballdagen i juni og olsokstevnet siste helga i juli er populære arrangement. Her treffes folk for å oppleve muséet og spise tradisjonskost fra Nordmøre.

Les mer om Gamle Kvernes bygdemuseum her.

Bygdemuseum
STAVKIRKA2

BORGSTUA OVERNATTING VED STAVKIRKEN

Borgstua er en vernet bygning fra 1870, og ligger på prestegårdstunet like ved stavkirken, og overnatting her gir deg et flott utgangspunkt for å oppleve Kvernes. Huset, som har stue, kjøkken, bad og fire soverom med sju sengeplasser er nyrestaurert og koselig innredet i gammel stil.

KULTURSTI

På vakre Kvernes finnes det en kultursti på 4 km (pilegrimstur). Pilegrimsturen passerer både Stavkirken og Gamle Kvernes bygdemuseum der er det mulighet for omvisning. Den går også forbi en gapahuk med mulighet for å tenne opp bål og nyte utsikten over fjorden.

Les mer på pilegrimsleden.no

tursti